• Na de zomervakantie verder als ZZP-er

  augustus 11, 2017
 • Tijd om na te denken

  Traditioneel gebruiken veel werknemers de vakantieperiode om eens na te denken over de (werkzame) toekomst. Is het werk bij de huidige werkgever nog wel aantrekkelijk genoeg, heb ik nog wel voldoende uitdaging. En wat als ik nu eens voor mijzelf ga beginnen, waar begin ik dan?

  Kortom in de vakantie zijn er genoeg gelegenheden om eens uit de waan van de dag te stappen en wellicht genoeg moed bij elkaar te verzamelen om de stap naar zelfstandigheid eens vorm te gaan geven.

  Cruciale stappen voor een succesvolle start als ZZP-er

  Maak altijd een ondernemingsplan!

  Een ondernemingsplan maak je niet voor de bank maar voor jezelf. In een ondernemingsplan wordt je verplicht om over alle facetten van het ondernemerschap na te denken. In het financiële deel ontdek je bovendien wat je nieuwe inkomen zou kunnen worden, en houd je daar wel rekening met alle secundaire arbeidsvoorwaarden die gaan vervallen? Geen pensioen, geen dertiende maand, geen vakantiegeld of bonus, geen ww.

  Praat erover met anderen!

  Start altijd met een goed advies van anderen, praat met familie, vrienden en collega’s. Bel een potentiële opdrachtgever, durf jezelf kwetsbaar op te stellen. Vraag een oriënterend gesprek aan met bank en accountant. Deze gesprekken zullen je soms met beide benen op de grond zetten.

  Ontdek de nadelen!

  Vergeet even het ideaalbeeld van een eigen bedrijf met vrijheid, maar denk ook eens na over de nadelen van het ondernemerschap. Geen zekerheid, geen ww om op terug te vallen,  dag en nacht verplichtingen……..  eenzaamheid.

  Ben je echt een ondernemer?

  Start je vanuit loondienst bij een opdrachtgever welke je via je werk kent, of wellicht gewoonweg bij je huidige werkgever? Bedenk dan wel of je in staat bent om nieuwe opdrachten te verwerven, hoe is jouw ondernemerschap? Ben je een netwerker, waar zit de concurrentie en ben je die slim af? Hoe stabiel is de branche waar je in start? Hoe lang kan je het uithouden zonder opdracht, heb je een buffer?

  Conclusie

  Hou jezelf eens een goede spiegel voor en start niet zonder meer als zzp’er. Ken je iemand die op het punt staat te starten, stuur deze pagina dan door en zorg ervoor dat diegene goed voorbereid van start gaat. 

  Kijk voor meer informatie en een compleet stappenplan eens verder op ikwordzzper.nl Ook op zzp.startpagina.nl kun je informatie vinden die je verder kan helpen bij het succesvol starten van jouw eigen onderneming!

   

  Ik weet het zeker, ik begin voor mezelf!

  Heb je het besluit genomen en ga je de stap als ondernemer zetten? Dan kunnen we het niet genoeg benadrukken; zorg dat je gezien wordt! Visual4All helpt je graag bij het tot stand komen van je plannen en het vorm geven van je bedrijf. Vaak wordt alles een stuk duidelijker wanneer je er ok echt een beeld bij hebt. Wij laten je zien hoe mooi jouw bedrijf kan worden.

  Bron: www.ikwordtzzper.nl / Martijn Pennekamp