• Kun je als ZZP-er wel met vakantie?

  juni 20, 2017
 • Het klinkt raar maar nu de zomervakantie weer voor de deur staat en iedereen zijn planningen aan jou duidelijk maakt, loop jij als zzp’er toch weer tegen dit dilemma aan. “Mag of kan ik eigenlijk wel met vakantie? En zo ja: zal ik mijn werk meenemen?

  Natuurlijk mag ook jij met vakantie. Sterker nog, in overleg met je (vaste) opdrachtgevers ben je zelfs in de positie om jezelf vrij geven wanneer jij wilt. Als het goed is zit in je uurtarief bovendien je vakantiegeld inbegrepen. Maar er zijn wel degelijk zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje.

  Licht je opdrachtgevers in

  Lijkt heel logisch, maar het wordt nogal eens vergeten. Of jij je opdrachtgever liever persoonlijk belt of een mailtje stuurt maakt niet zoveel uit.  Maar het is wel zo verstandig om te laten weten dat je tijdelijk minder goed (of niet) bereikbaar bent. Je website en Facebookpagina kunnen je hierbij perfect helpen. Je kunt dan exact laten weten wanneer je weer terug bent of op welke uren/dagen wel bereikbaar bent. Het beste is om hier je opdrachtgevers via een tijdelijk formulier hun wensen of vragen achterlaten. Zo hebben ze toch het idee dat zelfs als jij er even niet bent jouw service gewoon doorgaat en jij bent even echt vrij. Als jouw website is opgemaakt in WordPress hebben wij dit zo voor je gedaan. Hoe duidelijker jouw opdrachtgevers zijn ingelicht, hoe beter jij je werk van je af kunt zetten en van je vakantie kunt genieten. Je klanten weten ze nu dat je later zult reageren.

  Ook belangrijk; beveilig je tegen inbrekers! Zorg voor een goed slot op de deur. Vraag je buren om je huis/praktijk een beetje in de gaten te houden. Meld je afwezigheid aan de buurtagent. Laat iemand de planten water geven en de post weghalen. Berg waardevolle (emotionele) spullen goed op of neem ze mee. Check of je inboedelverzekering up to date is.

  Auto-reply in je mail (zzp’er met vakantie)

  Je kunt je mailprogramma ook op “automatisch beantwoorden” instellen en dat deze alleen tijdens je vakantie werkt. Daarin kun je dan onder meer aangeven van wanneer tot wanneer jouw vakantie duurt. Ook andere noemenswaardige zaken kun je hierin kwijt: of je wel of niet je mail leest tijdens je afwezigheid, of geïnteresseerden misschien bij een collega-zzp’er terecht kunnen voor hulp als het echt dringend is, en of je anders voor dringende zaken telefonisch bereikbaar bent (en op welk nummer).

  Plan vooruit

  Heb je een blog op je website en/of een bedrijfspagina op Facebook? Dan kun je vooraf al berichten inplannen. Zo blijft het niet twee weken stil terwijl jij in je hangmat cocktails zit te drinken. Wij kunnen je hierbij perfect helpen.

  Ook qua geld moet je vooruit denken. Kun je twee of drie weken overbruggen met je inkomsten? Ook als je in je uurtarief rekening houdt met vakantiegeld moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat je dit geld ook daadwerkelijk opzij zet.

  Niet loslaten? Maak afspraken!

  Mocht je dan alsnog zware afkicking verschijnselen krijgen tijdens je vakantie en het niet meer uithouden: zorg dan dat je WiFi ter beschikking hebt (check dit vooraf bij je verblijfadres) en plan in overleg met je partner/kinderen/reisgenoten een paar vaste momenten in voor het checken van je mail. Maar laat dan buiten die momenten het werk dan ook echt los. Dan wensen wij van Visual4All je alvast een onbezorgde, relaxte vakantie toe.

  Bron: www.creatiefschrijven.net